Welke lichtkoepel gebruik ik in welke ruimte?

Bezig met laden...

Wanneer is het nu handig om een lichtkoepel aan te schaffen? Om je op weg te helpen wat de beste uitvoering is per ruimte gaan we je een handje helpen. Elke ruimte vraagt namelijk een ander soort opstand en lichtkoepel. Wat je wel moet weten is dat lichtkoepels alleen op ruimtes met een plat dak geplaatst kunnen worden. Koop je een nieuwe lichtkoepel dan kun je rekening houden met de onderstaande vuistregels voor het kopen van een lichtkoepel.

Lichtkoepels voor donkere ruimtes

Lichtkoepels zijn een uitstekende mogelijkheid om een donkere ruimte gedurende de dag te verlichten met (extra) daglicht. Afhankelijk van de grootte van de ruimte, de omgevingsfactoren, zoals bomen of schaduwkanten en persoonlijke wensen kan een bepaalde keuze voor een lichtkoepel gemaakt worden. Er kan gekozen worden voor een bepaalde dagmaat, ook wel afmeting van de lichtkoepel. Hoe groter hoe meer lichtinval. Verder kan gekozen worden voor een betere isolatie door het toevoegen van een aantal wanden. De kleur van de lichtkoepel in glashelder of melkwit en als laatste kun je kiezen voor een polycarbonaat of een acrylaat lichtkoepel.

 

Ventilerende lichtkoepel voor vochtige binnenruimtes

Vochtige ruimtes binnen huis kunnen best wat problemen veroorzaken in huis. De kunststoffen acrylaat en polycarbonaat zijn dampdoorlatend, wat zoveel betekent dat bij grote temperatuurverschillen tussen onder en boven de koepel (in een koude periode) vocht door het kunststof heen kan trekken. In droge tijden trekt dit vocht er ook weer op dezelfde manier uit. In ruimtes als een keuken of badkamer waar op regelmatige basis een vochtige atmosfeer heerst is deze kans op condensvorming groter. Dit wil je uiteraard vermijden.

De beste keuze in deze situatie is om een ventilerende lichtkoepel te monteren, zodat je de koepel kan openen. Deze te openen lichtkoepel is fijn bij situaties waar niet alleen daglicht, maar ook voldoende frisse lucht nodig is, zo is er ook geen condensvorming in de koepel maar gaat het naar buiten. In deze situatie geniet u van een prachtige lichtkoepel en is deze van blijvende kwaliteit. Voor een goede isolatie van deze ruimtes wordt een meerwandige lichtkoepel geadviseerd. Waarbij meer koepelschalen een betere isolatiewaarde betekenen.

 

Lichtkoepels voor buitenruimtes

Buitenruimtes zoals terrasoverkappingen, veranda's en carports kunnen een goede daglichtinval goed gebruiken. Echter zijn deze ruimtes aan een of meerdere kanten open, waardoor het een ruimte betreft die niet geïsoleerd is. De behoefte aan een goede isolatie is er zodoende dus ook niet. Je kunt dan volstaan met een enkelwandige lichtkoepel.

Hierdoor volstaat een enkelwandige lichtkoepel met een AVP opstand voor deze buitenruimtes. Uiteraard is er dan nog de keuze voor de kleur van de koepel en de dagmaat. De keuze voor deze variabelen is afhankelijk van de situatie.

 

Dakbetredingskoepel om het naar het dak te gaan

Een lichtkoepel met daktoetredingsfunctie is vaak te zien wanneer een dakterras op de woning aanwezig is. Een dak toetredingsopstand realiseert een mogelijkheid het dakterras te betreden. Twee belangrijke adviezen waar rekening mee gehouden dient te worden bij het kiezen voor een opstand is de dagmaat. Een dagmaat van 60x90cm lijkt bijvoorbeeld een redelijk flinke opening. Om hier echter gemakkelijk doorheen te komen en het dak te betreden is nogal krap. Het advies is om te kiezen voor een dagmaat van minimaal 70x100cm of 80x80cm.

Het tweede belangrijke advies betreft de lichtkoepel. In tegenstelling tot een ventilerende lichtkoepel klapt deze koepel ver open om het dak te kunnen betreden. De kans is hierbij aanwezig dat er iets of iemand tegen de buitenste koepelschaal komt. Kies dus bij een dakbetredingsopstand altijd voor een combinatie met een polycarbonaat koepel (of verstevigd glas). Deze is bestand tegen de inslag van buitenaf en schade is een stuk minder aannemelijk. Ook tegen het vallen beschermt een polycarbonaat lichtkoepel, kies alleen voor een acrylaat lichtkoepel als de lichtkoepel met dakbetreding wordt gebruikt voor inspectie en dus nooit voor een dakterras.

 

Lichtkoepels in je woonruimte

Woonruimtes zijn over het algemeen goed geïsoleerde ruimtes. Het is belangrijk om hier dus rekening mee te houden bij de keuze voor de opstand en lichtkoepel. Bij de keuze voor een opstand wordt geadviseerd een extra geïsoleerde polyester opstand toe te passen. Betreft de lichtkoepel geldt een gemakkelijke en logische formule. Hoe meer koepellagen hoe beter de isolatiewaarde. De minimaal geadviseerde aantal koepelschalen is twee. Maar met een drie, vier of zelfs zeswandige lichtkoepel wordt een veel betere isolatie behaald. Voor de woonkamer is een vlakke lichtkoepel een goede optie, vlakke lichtkoepels hebben namelijk een hoge kwaliteit en een zeer goede isolatie.