Hoeveel wandige lichtkoepel heb ik nodig voor mijn situatie?

Bezig met laden...

Een lichtkoepel koop je natuurlijk om meer daglicht binnen te krijgen. Dit maakt iedere kamer aangenamer om in te verblijven. Daglicht is namelijk gezond en essentieel voor ons bioritme. Helaas is er ook een keerzijde.

Een lichtkoepel geeft naast licht ook warmte en kou door. Daarom is het verstandig goed na te denken over de isolatiewaarde van de lichtkoepel en de opstand. Je wil niet dat het onnodig warm wordt tijdens je slaap. Of wat te denken van een constante tocht terwijl je tv aan het kijken bent. Tegelijkertijd is het ook zonde als je te veel betaalt voor een perfect geïsoleerde koepel als dat helemaal niet nodig is. Niet iedere situatie vraagt om een perfect geïsoleerde lichtkoepel. Wanneer wel en niet, dat lees je hieronder.

 

Enkelwandige lichtkoepel

Een enkelwandige lichtkoepel biedt een minimale isolatiewaarde. Hierdoor worden enkelwandige lichtkoepels over het algemeen gebruikt in buiten toepassingen. Door enkelwandige lichtkoepels gaat teveel warmte verloren. Bovendien ontstaat er condensvorming wanneer het verschil in temperatuur tussen buiten en binnen te groot is. 

Een enkelwandige lichtkoepel wordt gebruikt in buitenruimtes met een plat dak, waar isolatie niet of nauwelijks van belang is. Hierbij moet gedacht worden aan: 

Een garage, een carport, een veranda, een schuur, een terrasoverkapping, (buiten)opberghok en een fietsenstalling.

 

Dubbelwandige lichtkoepel

Een dubbelwandige lichtkoepel biedt een redelijke isolatiewaarde van 2,94. Hierdoor kunnen dubbelwandige lichtkoepels toegepast worden boven verwarmde ruimtes. Door de relatief voordelige prijs is dit de meest verkochte variant lichtkoepel. In de huidige tijd zien we dat er een verschuiving plaatsvindt, waarin isolatie steeds belangrijker wordt. Is een nog betere isolatie gewenst wordt een drie, vier of zelfs zeswandige lichtkoepel geadviseerd.

Een dubbelwandige lichtkoepel bestaat uit twee koepelschalen met daartussen stilstaande lucht. Stilstaande lucht isoleert, waardoor een dubbelwandige lichtkoepel veel beter isoleert dan een enkelwandige lichtkoepel. Naar mate het aantal koepelschalen met daartussen stilstaande lucht worden verhoogd stijgt de isolatiewaarde. Meer schalen betekent ook een hogere prijs. Hierdoor is de dubbelwandige lichtkoepel zo populair, er wordt voor een relatief lage prijs een goede isolatie bereikt. Ruimtes waar dubbelwandige lichtkoepels worden toegepast zijn:

De keuken, een uitbouw woonruimte, de zitkamer, kantoor of de badkamer.

 

Driewandige lichtkoepel

Een driewandige koepel bereikt een goede isolatiewaarde van 1,92. Door de hoge isolatiewaarde kan de lichtkoepel toegepast worden boven verwarmde ruimtes waar isolatie van groot belang is. Een nog betere isolatie wordt bereikt met een vierwandige of zeswandige lichtkoepel.

Een driewandige lichtkoepel heeft drie koepellagen met daartussen stilstaande lucht. Deze stilstaande lucht isoleert. Door meer schalen toe te passen isoleert de koepel steeds beter. Hierdoor isoleert de driewandige lichtkoepel veel beter dan een enkelwandige en beter dan een dubbelwandige koepel. Uiteraard stijgt de prijs met het aantal schalen, maar de stookkosten zullen hierdoor aanzienlijk verminderd worden. De koepel verdient zich op den duur terug. Ruimtes waar driewandige lichtkoepels worden toegepast zijn:

Geïsoleerde ruimtes, woonruimtes, verblijfsruimtes en kantoorruimtes.

 

Vierwandige lichtkoepel

Een vierwandige lichtkoepel bereikt de hoge isolatie door de vier koepellagen met daartussen stilstaande lucht. Stilstaande lucht isoleert en hoe meer koepelschalen worden toegepast hoe hoger deze isolatie is. Door meer schalen toe te passen isoleert de koepel steeds beter. Hierdoor isoleert de vierwandige lichtkoepel veel beter dan een enkelwandige en beter dan een dubbel en driewandige koepel. Naar mate het aantal koepelschalen stijgt, stijgt ook de prijs van het product. Door de hoge isolatie wordt energie bespaard en voldoet men aan energienormen. Ruimtes waar vierwandige lichtkoepels worden toegepast zijn:

Nieuwbouw woningen, geïsoleerde ruimtes en kantoor ruimtes.

 

Zeswandige lichtkoepel

Een zeswandige lichtkoepel biedt de allerhoogste isolatiewaarde die mogelijk is voor een lichtkoepel. Een zeswandige lichtkoepel wordt ook een ISO koepel genoemd en wordt toegepast in woonruimtes en ruimtes waar een hoogst mogelijke isolatie gevraagd wordt.

Een zeswandige lichtkoepel bereikt de uitermate hoge isolatiewaarde door de unieke manier van het toepassen van een polycarbonaat kanaalplaat in de lichtkoepel. Hierdoor is de lichtkoepel alleen in opale kleur verkrijgbaar. De lichtkoepel bestaat namelijk uit een binnen en buitenschaal met daartussen een vierwandige polycarbonaat kanaalplaat. Deze wanden bij elkaar opgeteld zorgen ervoor dat er een zeswandige lichtkoepel ontstaat. Om te voorkomen dat de kanaalplaat zichtbaar is worden de overige schalen in opaal uitgevoerd. Er wordt zodoende iets ingeleverd op de lichtdoorlaat, maar dat komt weer ten goede van de isolatie. Het voordeel van een zeswandige lichtkoepel is dat deze vervaardigd wordt uit minder materiaal dan een vierwandige lichtkoepel. Ondanks dat de isolatie beter is, is de lichtkoepel wél goedkoper. Mocht er gekozen worden voor een transparante heldere lichtkoepel dan is de vierwandige lichtkoepel het hoogste mogelijke qua isolatie. Ruimtes waar zeswandige lichtkoepels worden toegepast zijn:

Nieuwbouw woningen, geïsoleerde ruimtes en kantoor ruimtes.