Bij het kiezen van een lichtkoepel is één van de belangrijkste vragen die vaak naar voren komt, welk materiaal kies ik? In dit artikel wordt verder ingegaan op de eigenschappen en kenmerken van acrylaat en polycarbonaat lichtkoepels.
Klik hier om direct uw lichtkoepel set zelf samen te stellen. Hier kunt u uw eigen unieke combinatie maken. Voor meer informatie over de lichtkoepels lees je dit artikel verder.
Het materiaal
Bij Lichtkoepels.info gebruiken we de term acrylaat, ook wel PMMA of Plexiglas genoemd. Acrylaat koepels worden gemaakt uit vlakke acrylaat platen. Deze platen worden gedurende het productieproces in de juiste bolling geblazen, waardoor een acrylaat lichtkoepel ontstaat. Ditzelfde proces geld voor de polycarbonaat lichtkoepel.
Acrylaat en polycarbonaat zijn er in veel verschillende kleuren, maar voor de lichtkoepels worden de kleuren glashelder en opaal gebruikt. Polycarbonaat is is een materiaal dat bekend staat om de enorme slagvastheid. Polycarbonaat platen zijn vrijwel niet kapot te krijgen.
Bij toepassing van meerdere koepellagen is enkel de buitenschaal van polycarbonaat, mits u de polycarbonaat uitvoering neemt. De binnenschalen zijn van het goedkopere materiaal acrylaat. Hierdoor blijft de prijs lager en als de buitenste schaal zeer slagvast is dan gebeurt er met de binnenschalen ook niets. Als de lichtkoepel in opale kleur wordt uitgevoerd dan is alleen bij een enkelwandige polycarbonaat lichtkoepel de polycarbonaat schaal opaal uitgevoerd. Bij meerwandige lichtkoepels is de buitenste polycarbonaat schaal helder uitgevoerd. De volgende acrylaat schaal is opaal uitgevoerd, waardoor de volledige lichtkoepel opaal gekenmerkt wordt.
Lichtdoorlaat
Glasheldere lichtkoepels zorgen voor optimale lichtdoorlaat en zijn volledig doorzichtig. Zodoende kan perfect door de lichtkoepel heen gekeken worden. Er zijn ook situaties waarin dit niet gewenst is, dan wordt vaak voor de kleur opaal gekozen. Opaal wordt ook wel melkwit genoemd en zorgt ervoor dat de lichtkoepel niet helder is, desondanks is de lichtdoorlaat zeer hoog. Bij toepassing van meerdere koepellagen, voor hogere isolatie, is slechts één van de schalen opaal uitgevoerd. De overige schalen zullen helder uitgevoerd zijn. Dit is voor optimale lichtdoorlaat van de lichtkoepel. Alle dakkoepels zijn uv bestendig.
De kwaliteiten van de lichtkoepels
Dakkoepels hebben een zeer hoge lichtdoorlaat. Waardoor het gebruik van kunstlicht gedurende de dag in onderliggende ruimte geminimaliseerd wordt. Dit is goed voor het milieu, de energierekening en niet te vergeten de gezondheid. Daglicht heeft onvoorstelbaar veel gezondheidsvoordelen. Zowel in glasheldere als opale uitvoering is de lichtopbrengst uitermate hoog.
Acrylaat en polycarbonaat zijn allebei kunststoffen. Het kwaliteitsverschil van Acrylaat is daarbij veel sterker dan glas van dezelfde dikte. Zodoende zijn acrylaat koepel uitstekend bestand tegen normale invloeden van buitenaf. Is nog hogere slagvastheid gewenst dan worden polycarbonaat lichtkoepels aangeraden. Polycarbonaat is tot wel 250 keer sterker dan glas glas van dezelfde dikte. Zodoende zou theoretisch gezien met een hamer op de koepel geslagen worden zonder deze te laten breken of scheuren. Zodoende zijn polycarbonaat lichtkoepels uitstekend bestand tegen alle invloeden van buitenaf.
De prijs van acrylaat koepel ligt een stuk lager dan de prijs van polycarbonaat lichtkoepels of zelfs glasramen. Hierdoor zijn acrylaat lichtkoepels een veel gekozen materiaal bij het bestellen van lichtkoepels. De meest gekozen optie is de dubbelwandige, dit komt door de goede balans tussen prijs en kwaliteit van de isolering.
Polycarbonaat lichtkoepels hebben een zeer goede prijs kwaliteitverhouding. Zo is voor dezelfde lichtopbrengst een polycarbonaat lichtkoepel veel voordeliger dan een glasraam. Is kans op inslag van buitenaf nihil en is een voordeligere variant gewenst.
Toepassing van de lichtkoepels
Lichtkoepels kunnen toegepast worden in talloze toepassingen in het platte dak. Het advies is om de lichtkoepels altijd op een opstand van hetzelfde merk te plaatsen. Hiermee wordt de kwaliteit van de lichtkoepel gewaarborgd. De opstand en lichtkoepels sluiten dan perfect op elkaar aan, waardoor de kans op schade bij montage beperkt wordt tot een minimum. Is isolering niet van belang zoals in bijvoorbeeld terrasoverkappingen, carports of tuinhuizen dan wordt vaak een enkele wand lichtkoepel gebruikt. Acrylaat of polycarbonaat maakt dan niet heel veel uit.
Is isolatie juist van groot belang door bijvoorbeeld hoge temperaturen tussen buiten en binnen dan kan de lichtkoepel in drie, vier of zelfs zeswandige uitvoering geleverd worden voor optimale isolatie. Hoe meer wanden de lichtkoepel heeft hoe hoger de isolatiewaarde word. Voor meerwandige lichtkoepels adviseren we ook om deze te combineren met een extra geïsoleerde AVP opstand ook wel de ISO ++ opstand genoemd.